Oppsett av kanter på Alpinski
KANTER (FIG 1) på skiene er det absolutt viktigeste for skifølelsen til løperene, og det er lett at fokuset på smøring ofte er mye høyere enn fokuset på å ha skarpe, og også riktig satt opp kanter. Det viktigeste er at løperne har kanter som er tilnærmet frie for hakk og skarpe før hver eneste trening. En trening med for sløve kanter er en trening bortkastet. Det er riktignok ikke alle forhold som er like «kantavhengige.»
Vi har mange forskjellige vinkler på markedet. I verdenscupen bruker man vinkler fra 85-88 grader på kanten, avhengig av gren, føreforhold og personlig kjørestil. Jo lavere grad på kanten, jo mer agressiv ski. En «spiss» kant sitter også bedre på is. Ulempen med en «spiss» kant, altså primært 85 og 86 grader er at kantene brukes opp på kort tid, og de knekker veldig mye fortere om man er uheldig å treffe småstein i bakken.
Spisse kanter er også ganske ubrukelig i bløtt og mykt føre, fordi skiene graves mye lettere ned. Derfor ser vi bort fra de spisse vinklene når vi har 1 (eller 2) par i hver gren som skal fungere på alle føreforhold.
De aktuelle vinklene for oss er da bare 87 og 88 grader. Det de fleste bruker, og som også etter min mening er helt riktig er å bruke 87 grader i SL og SSL, og 88 i SG og evt Utfor når den tid kommer.
HENGENDE KANTER
MEN noen ofte glemmer som kan være desto viktig er hvordan man henger kanten, altså hvor mye kanten er løftet fra snøen ved helt flat ski.
(FIG 2)Her ser vi at kantene er vinklet litt opp fra snøen slik at skien i helt flat tilstand kun berører snøen med sålen og ikke stålkanter. Dette gjør skien ekstremt mye mer forutsigbar.
Om kanten ikke er hengt vil hver eneste lille bevegelse i skien føre til en viss grad av kanting, som kan bety lavere fart.
Jeg vet at mange henger kantene på fartsskiene, men gjør det samme på slalom og storslalom også. Når det kommer til hvor mange grader man skal henge kanten vil jeg si max 0,5 grader. På slalom og storslalomskiene vill jeg personlig hengt kanten ca 0,25 grader mens jeg ville hatt 0,5 på fartsskiene.
Swix har fine holdere for å gjøre dette, og ved bruk av en slik holder kan hvem som helst gjøre det. Det går også fint å bare ta 2-4 runder med sølvteip rundt fila og så dra over kanten på undersiden, men dette krever at man er stø på hånda. NB! Husk at kanten må henges på nytt – etter hver planslip.
SMØRING
Når det kommer til smøring av skiene er det viktig å smøre dem etter hvert trening. Å smøre skiene er en såpass enkel sak at løperene gjør det selv, og det er smart å inarbeide en disiplin tidlig på at dette skal gjøres etter hver gang.
Akkurat hva man legger på av voks har ikke veldig mye å si (forutenom i fartsdisipliner) så lenge sålen blir mettet. Det er ALT for stort fokus på dette i barnerenn i Norge. Man kjører
maks 1/10 av en slalomløype på flat ski, noe som også sier sitt om hvor viktig kantene er, da vi kjører på kant de resterende 9/10.
Blå(CH6), Rød(CH8) eller Lilla (CH7) uten fluor, så har du så og si alt du trenger så sant det ikke plaskregner og vi er på Eurotechfarten;)
SKI OG STØVLER FOR YNGRE LØPERE
-en kortversjon for enkle valg i oppstart med alpint
(Se også «VALG AV ALPINUTSTYR» som gir deg en utvidet informasjon om utstyr.)
SKI
1.) For de yngste i klubben anbefaler vi slalåmski som oppstart. Den svinger lett og er kort, for grei håndtering. Lengde =skulderhøyde. Strekk deg etter kvalitet! Torshov Sport gir deg gode råd her!
2.) Videre utvikling(alder) fører til 2 par ski og oppstart med storslalåmski. Lengde= Kroppshøyde eller noen cm over. Kjøp myke ski med god kvalitet.
STØVLER
Viktigst er at støvler passer (ikke for store, og ikke for små) og at de er myke med god vinkel framover i ankel. «Du skal vokse ut av støvler, ikke inn i dem!) Foreslås å kjøpe nye, og bruk ekspertise her! Torshov Sport, ShureFoot, m.fl.
PREPPING
Prepping av ski har vi liggende ifo på weben, men her anbefales å gå kurs på Torshov Sport, slik at en får m det praktiske og får øvd. Fra 12 års alder bør løper ha blitt med på prepping, og gradvis overta fra her. Skal ikke være fornøyd m foresattes kvalitet fra den alderen. Slipp dem til!
VALG AV ALPINUTSTYR
Utstyret er viktig, men det er den som står oppå skiene som avgjør.
Det er viktig at utstyret stemmer overens med hverandre, i forhold til kroppsvekt, høyde, teknikk, ferdighetsnivå og styrke.
*Vurdér disse rådene som generelle, som et utgangspunkt for dine egne valg;
STØVLER
Støvlene er helt klart det viktigste. Med feil støvler er det vanskelig å kjøre en riktig sving.
For å finne riktig stivhet i skallet kan man låse fast støvlene i gulvet og slippe seg forover i knærne. Dersom knærne kommer over tærne uten å måtte presse knærne innover er du nær din stivhet. Ta høyde for temperaturforskjeller ute og inne. TEST 2; Stå ca. 10 cm fra veggen med støveltuppen og press kneet mot veggen. Dersom du ikke når veggen – er ikke støvlene myke nok. (Når du veggen uten motstand i støvel, er den for myk.
Det er her viktig å finne støveler som passer foten din. Det finnes flere lester å velge mellom. Vinkler i skaftet er også viktig å justere. Foten skal ha hvile oppi støvelen, blodomløpet skal være optimalt for å sikre best mulig følelse. En annen viktig ting er at foten blir låst i støvelen, slik at den ikke sklir fram og tilbake, og det er her støpte såler er geniale. Det er en god investering å kjøpe støpte såler. En liten kostnad i denne sammenhengen.
Støp såler først, deretter begynn å se på forskjellige støvler.
Snakk med en ekspert på støvler(Eks. Torshov Sport eller ShureFoot), og be om målinger for å finne den riktige modellen og størrelsen. Å velge riktig støvel skal man bruke tid på, ta deg god tid. Bestill time for så sikre deg at du får den beste hjelpen. Størrelsen er viktig. Man skal ikke vokse inn i en støvel, men ut av den. Støvler kan blokkes eller frese ut slik at støvelen formes etter foten.
SKI
Ski kommer i forskjellige materialer og konstruksjoner. Når man skal velge en god ski må man se på spennet på skien. Skiens helhet, om den har den en fin totalflex. Det skal være en viss harmoni mellom fram og bakski. Det er naturlig at bakskien er litt stivere enn framskien i og med at den skal gi respons i svingen. Ta en prat med din trener og få en anbefaling, slik at ekspeditøren får innblikk i dine tekniske ferdigheter.
Når det gjelder lengder på ski så kommer dette greit fram i tabellen nedenfor.
En viktig ting er relasjonen mellom de forskjellige disiplinene. Forsøk å velge ski som har ca. 20cm lengdeforskjell mellom disiplinene. Velge skilengde ut fra hodehøyde. SSL ski bør ligge fra hodehøyde og pluss 5-15cm. Avhengig av ditt ferdighetsnivå og styrke. (På seniornivå, vil lengdene på skiene ikke alltid stemme helt med denne tabellen. Dette kommer av at på seniorski er det noen lengder som er bedre enn andre, og man er mer opptatt av reglementet for lengder.)
NB!! Vær oppmerksom med reglementet ved lengde, radius og platehøyde i de bestemte årsklassene.
Eksempel: En løper på 12 år, 155cm høy og god teknikk;
SL ski: 135-140 cm (20cm kortere enn SSL)
SSL ski: 155-160 cm (0-5 cm over hodehøyde)
SG ski: 180-190 cm (20 cm lengre enn SSL)
DH ski: 200-205 cm (varierer, kjøp en ski som løper tørr å kjøre på skjær)
BINDINGER
BINDINGER er bevegelige i mange retninger, og det er avgjørende at de løser ut når de skal.
Bruk tid på å bli kjent med innstillingsmulighetene, styrken på fjær og toleranse for feiljusteringer. Skru og test under kontrollerte forhold. Dette er viktig da det er sikkerheten vi snakker om. Det er viktig at skien løser ut når den skal. Dette dreier seg om valg av riktig styrke på fjær, riktig innstillinger i forhold til snøforhold, framtrykk i kaldt og varmt vær. NB! Ved ekstrem kulde vil de fleste støvler krympe i sålen med 1-2mm. Dette medfører at man må sjekke framtrykk på start. Det holder ikke å sjekke dette i preppeboden med 15-20 grader kvelden før. De aller fleste bindinger er veldig kresne på riktig framtrykk.
Ved valg av binding gjør du følgende:
Ta din egen vekt med støvler og skiklær, legg til ca.30kg. MEN! Det er ingen fasitsvar. EKS; En godt trent løper med gode ferdigheter bør sannsynligvis øke noe, mens en løper som er mindre erfaren bør redusere litt. Dette bør foreldre sette seg inn i, og følge opp løpers progresjon fortløpende. Bruk din trener for råd.
Skostørrelse er vesentlig ved valg av binding. Jo større sko, desto lavere innstilling. Tenk vektarmprinsippet. Jo lengre arm, desto mindre kraft skal til for å løse ut.
PLATER
PLATER er også forskjellige. Her varierer det fra stive, myke og lette og tunge.
Mange av dagens ski blir levert med plate som er tilpasset skien. Disse er godt tilpasset. Men dersom skien kommer uten plate er det viktig å velge en plate som fungerer bra sammen med skien. Platen skal ikke stive av skien for mye, men samtidig gi skien en roligere bevegelse på snøen. Spør om råd, Torshov Sport kjenner til hva som fungerer godt sammen.
HJELM
Hjelm er påbudt i alpint for barn og ungdom. Tenk funksjonalitet, passform og vekt. Når barna blir 11 år vil det lønne seg å kjøpe 2 hjelmer. En hjelm for teknisk SL og en til SSL og SG. Hjelmen skal være CSI godkjent for å kunne benyttes i SG. (Kombinasjonshjelmer, er ikke noe bra alternativ.)
BRILLER
Det er viktig å velge en brille som er funksjonell i så mange disipliner som mulig. Man behøver ikke 3 par briller. Velg en brille som tåler fart, så ikke tårene triller når du passerer 60km/t. Velg en brille som har flere glass som tilbehør. I racing så brukes 90 % av brillene med enkle glass. Dette fordi brillen blir mykere å ha på og følger formen i ansiktet bedre. Dette fører igjen til mindre luftgjennomstrømming.
BRUK RIKTIG FARGE PÅ GLASSET;
Ved flatt lys lønner det seg å bruke gult eller rødt glass. Fargen gjør det lettere å se kontrastene i snøen.
Er det sol, kan det være greit med speilglass. Utrolig viktig under sommerski da øynene fort kan ta skade av feil glass. Kjører man med gule glass en soldag i Østerrike i August/September kan dette gi lite hyggelig opphold. Har du ikke speilglass, så bruk i hvert fall mørke glass.
TA VARE PÅ BRILLENE DINE! Bruk posen som følger med til å pusse dem, og til oppbevaring når vi ikke står på ski. Briller med mye riper kontra et som er nytt, ja det blir som natt og dag……
STAVER
Det er viktig at de har riktig lengde.
Som regel klarer man seg med 1 par SL og et par bøyde til SSL og SG.
En SSL stav skal ha mindre bøy enn en SG stav, og en utforstav skal ha mer bøy enn en SG stav. Dette går litt på posisjonen vi er i under kjøring. SSL er det relativt lite hockey, mens det blir mer og mer mot SG og DH.
Høyden på staver måles ut i butikken. Start med SL stavene. Snu staven opp ned, hold under trinsen, og du skal ha minst 90 graders vinkel i albuleddet. NB: husk det bør tilpasses kjørestil også….
SSL stavene øker i lengde med minimum 5cm.
RYGGPLATE
Ryggplaten bør brukes i SSL, SG og DH. Den skal være smidig og lett bevegelig.
Lengden på platen er vesentlig for sikkerheten; Legg platen på ryggen med nederste delen i gropa der rumpa går ut. Øverste skjellet skal nå ligge på linje med skulderbladene. Går den høyere opp kan den komme i konflikt med nakken under kritiske fall. Test platen i butikken i forskjellige posisjoner, hockey, stående, sittende og gjerne med hjelm for å kjenne om du har full beveglighet.
BESKYTTELSE I SL
I slalom brukes beskyttelse mot portene:
Stavbeskyttelse, leggskinn, hjelm med bøyle.
Lykke til;
-og bruk alle de råd du kan fra trener, ekspertise og ikke minst din egen erfaring!
-erfár og test, slik at dine egne valg blir avgjørende!