Foresattes 10 bud
IRS foresattes 10 bud
1.) Gi ros så ofte du kan.
1.) Gi ros så ofte du kan.
Du kan alltid gi ros for noe; Innsats, utvikling, holdning, humør, utholdenhet, osv. Gi alltid ros – først, da det gir rom for nyanser i etterkant, slik at du utrykker ærlighet.
2.) Sett deg inn i treningsinnholdet så godt du kan, og støtt alltid treneren.
Uansett hva du forstår, støtt innholdet i det som foregår, slik at du skaper trygghet. Vingling og usikkerhet gir ikke grunnlag for god utvikling. Utrykk tillitt til treningsinnholdet ovenfor ditt barn uansett hva du selv tror. Din tro bør du gjerne ta med trener under 4 øyne, som en åpen dialog, for din egen trygghet. Har du i perioder rollen som «trener» for eget barn, følg opp innholdet fra klubbens treninger, uten forsøk på å overprøving eller løsninger på tvers.
3.) Slå ned på «snarveier» og dårlige holdninger.
Gjennom å bruke råd 1 først – har du god romslighet for å slå ned på latskap og snarveier. Vær var på å ta ditt eget barns parti ved oppfølging av uregelmessigheter som oppstår. La ansvarlig person gjennomføre sin rolle, det bygger best respekt for regler på sikt.
4.) Er du uenig i noe, gå direkte til kilden og ta det opp.
Ikke før rykter videre. Søk en dialog med ønske om en positiv endring av det du er opptatt av. Det er uenigheter som fører verden videre, så det gjelder å være positiv og saklig, ikke personlig.
5.) Har du meninger om klubben, ta det direkte opp med styrets leder.
Ønsker du å endre noe i klubben, spør om du kan bidra med noe som har sammenheng med dine meninger. Innsats for klubbens ve og vel – ønskes alltid velkommen, og det gir som regel gode vilkår for eget barn.
6.) Støtt opp ditt barn under rennsituasjonen, uansett prestasjon.
La barnet selv ta avgjørelser, forberedelser, med tanke på at rutinene og valgene er selvvalgt. Lytt og ros, som i råd 1 og bruk råd 3 for å arrestere alle unnskyldninger. Lær å møte virkeligheten som den er.
7.) Lytt til alt som gjør vondt, og søk eksperthjelp – Bedre føre var, en etter snar.
De fleste utsagn om skader og problemer med kroppen har en god grunn. Gjør det grundig, bruk ekspert. Følg opp støvler før det blir kuler etc. på føttene. Blokk og tilpass hos erfaren. Snakk med trener, for utveksling av virkelighet og erfaringer.
8.) La ditt barn beholde sine drømmer så lenge som mulig.
Dyrk drømmen og den gode følelsen av mestring, for å lære å stå oppreist gjennom motgang. Denne dynamikken kan bidra til fantastiske erfaringer som gjør livet sterkere på alle plan, og styrker ditt barns framtidssituasjon og styrker livets løsninger for motgang og medgang. Det finnes mange måter å vinne på, og det oppleves sterkere med praktisk erfaring.
9.) La barnet bestemme målsetting, og støtt opp for en god gjennomføring.
Bruk foreldrerollen du har for å bygge holdninger for gjennomføring av det som er planlagt, uten vingling, og legg til rette for at det som er planlagt er gjennomførbart i forhold til skole, privatliv og helse. Legg familieplaner som støtter ditt barns drømmer, og sikrer at kosthold, skole og gjennomføring ikke blir stress og mas, men kommer ut som en styrke for hele familien. Hold god dialog med trener på dine planer.
10.) Se på idretten i et større perspektiv.
Idrettsdrømmer kan dyrkes fra barn til eldre ungdom, skole og jobb kan dyrkes hele resten av livet. Ikke la dine egne ambisjoner overta, på noen plan, livet gir plass for flere gleder og plikter.